Prawdopodobieństwo Mikolajki
Agnieszka : 5 osób losuje komu kupić prezent na mikołajki, jeśli ktoś wylosuje siebie to losowanie
powtarzamy. Jakie jest prawdopodobieństwo że uda się przeprowadzić losowanie za 1szym razem?
1 gru 19:55
eM: (liczba nieporządków zbioru 5 elementowego)/ 5!
1 gru 20:36
Agnieszka : Wyjaśnij czym jest ten zbiór nieporządków
1 gru 20:44
eM: To zbiór takich permutacji zbioru {1,2,...n}, że żaden element nie przechodzi na siebie. Każdy
jest nie na swoim miejscu
σ(i)=/=i dla i=1,2,...n.
Cięzko na tym forum zapisac cos w postaci tabeli, więc nie podam przykładów, znajdziesz sobie
na internecie albo w ksiązkach do kombinatoryki.
1 gru 20:54
eM: W ksiązce Ruciński Palka Wykłady z kombinatoryki w dziale o rozwiązywaniu rekurencji możesz
poczytać wiecej o nieporządkach.
1 gru 21:03