monotonicznosc
czech: czy funkcja
(3/4)x4 − 4x3 + 3x2 −5 jest monotoniczna w przedziale
<√2 −2 : 3>
1 gru 19:23
eM: Na pewno dobrze przepisales granice przedziału?
1 gru 19:31
chichi:
a co Ci nie gra z tym przedziałem?
1 gru 19:38
eM: Obecnie odpowiedz to nie, bo
dla ciągu −1/2, 0, 1/2 mamy odpowiednio wartosci −237/64, −320/64, −301/64, więc funkcja nie
jest monotoniczna w tym przedziale.
Jesli w tresci natomiast byłoby 2−√2 to wtedy odpowiedź jest inna.
1 gru 19:44
czech: no wlasnie o to mi chodzi bo sa przedzialy
a (− nieskonczonosc : 0>
b <0: √2 −2 >
c <√2 −2 : 3>
d <3: nieskonczonosc)
i w ksiazce jest d i w takich rozwiazaniach d ale ja tu widze ze c tez pasuje bo pochodna
zmienia znak w przedziale
1 gru 19:51
chichi:
b. od kiedy tak zapisujemy przedziały
1 gru 19:56
chichi:
co to za książka
1 gru 19:56
chichi:
odp. A jest poprawna poza tym
1 gru 19:57
eM: Błąd w ksiązce pewnie, a) pasuje
1 gru 20:04
chichi:
| | 3 | |
f: R → R dana jest wzorem f(x) = |
| x4 − 4x3 + 3x2 − 5, wówczas: |
| | 4 | |
f'(x) = 3x
3 − 12x
2 + 6x = x(3x
2 − 12x + 6)
f'(x) < 0 ⇔ x ∊ (−
∞,0) ∪ (2 −
√2, 2+
√2), zatem:
funkcja f jest malejąca na przedziale (−
∞,0) oraz na przedziale (2 −
√2, 2+
√2)
weźmy teraz funkcję g, taką że:
| | 3 | |
g: (−∞,0) → R daną wzorem g(x) = |
| x4 − 4x3 + 3x2 − 5, wówczas |
| | 4 | |
∀x∊D
g ( f'(x) < 0 ), a stąd wynika, że funkcja jest malejąca na całej swojej dziedzinie, zatem
jest monotoniczna
1 gru 20:06
czech: znaczy pytanie jest w ktorym jest nie monotoniczna
1 gru 20:58
...: XDD
1 gru 21:04