Proszę o pomoc
Justyna : W trójkącie ABC dane są długości boków AB=14,BC=7.Miara kąta ABC jest równa 120stopni. Z
wierzchołka Co poprowadzono środkowa do punktu W leżącego na AB . A) miara kąta bęc jest
równa
B) długość środkowej Ce jest równa
1 gru 17:06
Mila:

Policzysz dalej sama ?
1 gru 18:23
Halinexx: Proszę o cześć dalszą albo naprowadzenie
1 gru 18:58
chichi:
I sposób:
(1) dorysować tak co nieco jak na rysunku i mamy z ΔBDC (30
o,60
,90
):
|BD| = 3.5 oraz |DC| = 3.5
√3
(2) ΔEDB jest prostokątny, zatem: (10.5)
2 + (3.5
√3)
2 = x
2 ⇒ x = 7
√3
II sposób:
z tw. Carnota w ΔEBD: x
2 = 7
2 + 7
2 − 2 * 7 * 7 * cos(120
o) ⇒ x = 7
√3
w obu przypadkach warunek
x > 0
1 gru 19:12
Anna: Serdeczne dzieki
1 gru 19:15
chichi:
wkradł się chochlik...
z tw. Carnota w ΔEBC **
1 gru 19:16
Mila:
1)
ΔCEB− trójkąt równoramienny , kąty przy boku EC są równe i mają po 300.
2) długość EC −różne są możliwości:
− rysujesz wysokość w ΔCEB opuszczoną na EC i otrzymasz Δ ekierkowy : 90o,60o,30o,
albo
tw. cosinusów w ΔCEB
1 gru 19:16