Pochodna logarytmu
lxgiwyl: Mam do obliczenia pochodna funkcji f(x)=log
x(lnx).
Doszedlem do czegos takiego:
Jezeli wyszlo mi dobrze, to czy jest jakis sposob na uproszczenie tego wyniku?
1 gru 08:40
chichi:
proszę pierw wyznaczyć dziedzinę tej funkcji, a powinno być tak:
| | | | 1−ln(ln(x)) | |
f'(x) = |
| = |
| , nic już nie uprościmy  |
| | ln2(x) | | xln2(x) | |
1 gru 10:02
chichi:
| | 1 | |
w liczniku zjadłem |
| przy ln(ln(x)) powinien wyglądać tak: |
| | x | |
| 1 | | 1 | |
| − |
| ln(ln(x))  |
| x | | x | |
1 gru 11:18
lxgiwyl: Ok, bardzo dziękuję.
Ogolnie zrobiłem dobrze, tylko pomyliłem się przepisujac (też w liczniku).
A wzgledem dziedziny− o co zasadniczo chodzi? Dlaczego trzeba ją wyznaczać?
I będzie ona rowna x>0 i lnx∊(0,1)∪(1,∞)?
1 gru 13:21
chichi:
a po co jest w ogóle dziedzina?
1 gru 13:30
lxgiwyl: Haha.
Chyba zadalem glupie pytanie. Rozumiem, po co istnieje dziedzina, tylko ze nie wymagali
dotychczas ode mnie w tego typu zadaniach, aby ja podawac.
Stad moje pytanie− dlaczego nie zwrocono nam na zajeciach na to uwagi? Czy mozna te dziedzine
pominąć, czy ona zawsze powinna byc, tylko ze profesorowie cos przysnęli?
1 gru 21:31