proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x) = 32sin2x − 5sinx +2
2sin2x − 5sinx +2 ≠ 0
t = sinx t ∊ < −1: 1>
g(t)2t2 −5t +2 = 0
wierzchołek p = 54
g(54) = − 98 ∉ < −1: 1>
g(−1) = 9
g(1) = −1
ZWg = < −1 ; 9 >
ale nie wiem jak obliczyć ZWf
wynik to ZWf = ( −∞ ; −3> ∪ < 13 ; +∞ )
1 gru 08:33
chichi:
rzecież Ty nawet nie wiesz co robisz, to zmienna t przebiega zbiór [−1,1], a Ty piszesz, że
| | 9 | | 5 | |
− |
| ∉ [−1,1], wówczas gdy tej wartości nie trzeba badać, bo p = |
| ∉ [−1,1]  |
| | 8 | | 4 | |
konsekwentnie powinnaś napisać chyba, ze g(−1) = 9 ∉ [−1,1] hmm?
1 gru 09:52
chichi:
skoro masz, ze ZWg = [−1,9], to połóż teraz u = 2sin
2(x) − 5sin(x) + 2 i zbadaj funkcje
| | 3 | |
h(u) = |
| dla u ∊ [−1,9] i otrzymasz w ten sposób ZW f  |
| | u | |
1 gru 09:57
anna: dziękuję
1 gru 13:17