Prawdopodobieństwo
Natalia: Cześć,
mam problem z rozwiązaniem tego zadania:
Mamy dwa pudełka w pierwszym znajduje się 6 kul białych i 4 kule czarne, a w drugim 8 kul
białych i 2 kule czarne. Rzucamy monetą, jeśli wypadnie orzeł, to losujemy jedną kulę z
pudełka pierwszego, natomiast jeśli wypadnie reszka, to losujemy jedną kulę z pudełka
drugiego. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
30 lis 17:27
Aruseq: Na którym etapie pojawia się problem?
30 lis 17:48
Natalia: W jednym pudełku mamy prawdopodobieństwo 6/10 a w drugim 8/10 Nie wiem jak wyznaczyć P gdy
pojawiają się możliwości z rzucaniem monetą. Czy tutaj stosujemy symbol Newtona?
30 lis 17:52
Aruseq: Nie. Po prostu szansa, że wylosujemy pierwsze pudełko wynosi 1/2, tak samo z drugim. W takim
razie to prawdopodobieństwo wynosi √1{2}*√6{10}+√1{2}*√8{10}=√14{20}=√7{10}
30 lis 18:04
Aruseq: | | 1 | | 6 | | 1 | | 8 | | 14 | | 7 | |
Damn, oczywiście chodziło o |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 10 | | 2 | | 10 | | 20 | | 10 | |
30 lis 18:05
Natalia: O, super, dziękuję.
30 lis 18:09