obliczyc granicę z liczbą e
kihf: oblicz granice z liczbą e :
limn→∞ = ((3n+1)/(3n−1))n
30 lis 15:06
chichi:
| | 3n+1 | | 2 | |
( |
| )n = [(1+ |
| ) 3n−1] n/(3n−1) = (e 2) 1/3 = e 2/3  |
| | 3n−1 | | 3n−1 | |
30 lis 15:19
chichi:
tfu... tam powinno być → (e
2)
1/3 = e
2/3, a nie =
30 lis 15:20
kihf: dziekuje bo nie bylem pewny wyniku czy mam dobrze
a czy orientujesz się jak zrobić
limn→∞ = ((3n)/(3n+1))n ? albo jakas sugestie jak zaczac
30 lis 15:25
chichi:
| | 3n | | 3n+1−1 | | 1 | |
zauważ, ze |
| = |
| = 1 − |
| |
| | 3n+1 | | 3n+1 | | 3n+1 | |
dalej już łatwo, lecisz tak jak ten poprzedni przykład
30 lis 15:35
kihf: aaa dobra rozumiem
dzięki wielkie
30 lis 15:37