uzasadnij
magnolia: uzasadnij ze
lim tg (π/2 − 1/n) = ∞
n→∞
30 lis 14:41
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... i z czym dokładnie masz problem
30 lis 14:43
Aruseq: Nie wiem czy to dobry sposób, ale skoro od π/2 odejmujemy coś, co się zbliża do zera, to
wyrażenie (π/2−1/n) zbliża się do π/2 od lewej strony. Teraz wystarczyłaby chociażby analiza
wykresu tangensa
30 lis 14:46
wredulus_pospolitus:
i słuszne to jest podejście
30 lis 14:47
getin:
| | π | | π | |
tg( |
| − 0+) = tg( |
| )− = +∞ |
| | 2 | | 2 | |
30 lis 14:49