nierównosc
Ola: rozwiąż nierówność
√x2 −2x + 4 + 2| x − 2 | < 3x + 6
prosze o pomoc, nie wiem nawet jakie załozenia zrobic ...
30 lis 12:06
8888: Tam w środku nie miało być 4x pod pierwiastkiem?
30 lis 12:30
Ola: no wlasnie, niestety nie ... Wiem ze gdyby bylo −4x to bylby wzor skroconego mnozenia i |x−2|.
Ale w poleceniu jest −2x pod pierwiastkiem. I dlatego nie wiem jak to ruszyc
30 lis 13:19
ite:
może da się wykorzystać to, że dla funkcji f(x)=x2−2x+4 wyróżnik Δ<0 ?
30 lis 13:30
Ola: tylko jak? to nierownosc ...
30 lis 13:32
chichi:
rozpatrz 2 przypadki:
(1) dla x ≥ 2: |x − 2| = x − 2
(2) dla x < 2: |x − 2| = 2 − x
30 lis 13:50
ite:
można jeszcze wykorzystać, to że po lewej stronie nierówności jest suma większa od zera
√x2−2x+4 >0 oraz 2|x−2|≥0
więc żeby istniały rozwiązania musi być 3x+6>0 ⇒ x>−2
ale dalej też trzeba rozpatrywać przypadki, mój wynik x∊(0, +∞)
30 lis 14:05
chichi:
@
ite jak będę w domu, to rozwiąże, ale możecie też wolframem sprawdzić czy to poprawna odp
30 lis 14:07
ite:
chichi ten wynik to bardziej była zachęta dla Oli do dalszego liczenia : ))
nierówność okazała się nie taka trudna
30 lis 14:20
Ola: ite, dziekuje za wskazowke! wiedzialam ze czegos tu nie widze! Juz zabieram sie za
rozwiazywanie
30 lis 16:28