Metryka taksówkowa
Kabanos: Witam, czy ktoś może mi wyjaśnić szczegółowo dlaczego kula w metryce taksówkowej staje się
kwadratem?
30 lis 09:31
Kabanos: Chodzi o to że jeśli mamy punkt 0,0 i jest on naszym promieniem kuli. Jeśli chcemy się dostać
do punktu 3,2
To idziemy po x i y, czyli odległość po x wynosi 3−0, a po y 2−0, czyli d=3+2=5?
czy coś tu pomieszałem?
30 lis 10:02
eM: Rozumiem że rozważamy przestrzeń R2.
10:02 dobrze.
Zeby zobaczyc dlaczego tak wygląda to napiszmy sobie definicję kuli w tej metryce. Srodek (0,0)
i promien 5.
"takie punkty płaszczyzny, których odległość od 0 jest mniejsza niż 5."
B((0,0), 1) = { (x,y) ∊ R2 : d( (0,0) , (x,y) ) < 5 } ⇔ { (x,y) ∊ R2 : |x| + |y| < 5 }
Zadanie dla Ciebie (ze szkoły sredniej) − narysuj ten podzbiór płaszczyzny w układzie
współrzędnych.
30 lis 10:13
Kabanos: Tak R2
30 lis 10:14
eM: Nie rozumiem tylko o co ci chodziło w tym zdaniu − "Chodzi o to że jeśli mamy punkt 0,0 i jest
on naszym promieniem kuli." Promien to liczba rzeczywista − a nie punkt z przestrzeni.
30 lis 10:16