quest
~koliq: Witam, czy ktoś tutaj orientuje się, że na maturze podstawowej ma być kąt dwuścienny?
29 lis 21:59
ABC:
Aneks do Informatora o egzaminie maturalnym z matematyki jako przedmiotu obowiązkowego
obowiązujący w latach szkolnych 2022/2023 oraz 2023/2024
Strona 6 z 7
X. Stereometria. Zdający:
1) rozpoznaje wzajemne położenie prostych w przestrzeni, w szczególności proste
prostopadłe nieprzecinające się;
2) posługuje się pojęciem kąta między prostą a płaszczyzną;
3) rozpoznaje w graniastosłupach i ostrosłupach kąty między odcinkami
(np. krawędziami, krawędziami i przekątnymi), oblicza miary tych kątów;
4) oblicza objętości i pola powierzchni graniastosłupów i ostrosłupów, również
z wykorzystaniem trygonometrii i poznanych twierdzeń;
5) wykorzystuje zależność między objętościami graniastosłupów oraz ostrosłupów
podobnych.
i teraz można się bawić w interpretację co autor miał na myśli w punkcie 3 i za co kochamy
autora

ja osobiście bardzo pobieżnie traktuję ten temat z uczniami bo ile może być na to zadań na
maturze podstawowej ? 0 lub 1
ci co walczą o 30% będą gdzie indziej szukać punktów
29 lis 22:12
chichi:
a co wydajność nauczycieli tak diametralnie wzrosła, że dokładają nowe rzeczy na maturę?
przecież wyniki z matur pokazują co innego... GŁU PO TA
29 lis 22:17
ABC:
w tym szaleństwie jest metoda , ale to polityczne sprawy są , nie mogę o tym pisać bo i tak
usuną
29 lis 22:20
~koliq: ABC, ten aneks znam, ale... w podręczniku nowej ery dla klas 4 dział kąt dwuścienny jest
oznaczony "BEZ GWIAZDKI" czyli lecimy z nim na podstawie /dla niewtajemniczonych z gwiazdkami
działy to dla rozszerzonej, a teraz jak na podstawę ułożyć zadanie z kątem dwuściennym gdy
problemem jest w nim zwykła trygonometria...
Jaki to ma sens ?
29 lis 22:21
~koliq: ABC, w tym szaleństwie jest też coś jeszcze o czym też nie napiszę, bo teraz już wiem, że
zadania będą układane pod ......
29 lis 22:23
chichi:
niestety nie interesuje się polską polityką, więc nie wiem o czym mówisz, nevermind
29 lis 22:28
getin:
podstawa będzie cięższa niż rozszerzenie, ci co zadeklarowali zdawanie rozszerzenia będą
wygrani
Przecież schemat Bernoulliego, wzór Bayesa obecne na rozszerzeniu są banalne w porównaniu do
chorych zadań z podstawy w których czasami nie wiadomo o co chodzi albo co trzeba zrobić
29 lis 22:39
~koliq: getin, zatrujesz, proszę, podstawa i zadania w których nie wiadomo o co chodzi
29 lis 22:45
getin:
Było takie zadanie z podstawy na próbnej:
Dana jest łamana złożona z 5 odcinków. Pierwszy odcinek ma 16cm, a każdy kolejny jest 2 razy
krótszy od poprzedniego. Oblicz, o ile procent zwiększy się suma długości wszystkich odcinków
łamanej, jeśli liczba jej odcinków będzie podwojona, a zasada tworzenia kolejnych odcinków nie
ulegnie zmianie.
Problematyczna jest ta zasada tworzenia kolejnych odcinków.
Możliwe jest kilka interpretacji: bo wiadomo na 100% że te 5 odcinków mają długości:
16cm, 8cm, 4cm, 2cm, 1cm.
Jeśli liczba ich odcinków uległa podwojeniu to łamana może składać się teraz z odcinków:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) 16cm, 8cm, 4cm, 2cm, 1cm, |
| cm, |
| cm, |
| cm, |
| cm, |
| cm |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | |
b) 512cm, 256cm, 128cm, 64cm, 32cm, 16cm, 8cm, 4cm, 2cm, 1cm
c) 16cm, 16cm, 8cm, 8cm, 4cm, 4cm, 2cm, 2cm, 1cm, 1cm
Kolejne zadanie z wiatrakami. Za 4 pkt. Tutaj sformułowanie było w porządku, ale ocenianie już
nie.
Dlatego w tym zadaniu z wiatrakami też nie wiadomo o co chodzi mimo dobrego sformułowania.
Rodzinna firma stolarska produkuje małe wiatraki ogrodowe. Na podstawie analizy
rzeczywistych wpływów i wydatków stwierdzono, że:
− przychód P (w złotych) z tygodniowej sprzedaży x wiatraków można opisać funkcją P(x) = 251x
− koszt K (w złotych) produkcji x wiatraków w ciągu jednego tygodnia można określić funkcją
K(x) = x
2+21x+170.
Tygodniowo w zakładzie można wyprodukować co najwyżej 150 wiatraków.
Oblicz, ile tygodniowo wiatraków należy sprzedać, aby zysk zakładu w ciągu jednego tygodnia był
największy. Oblicz ten największy zysk.
Zapisz obliczenia.
Wskazówka: przyjmij, że zysk jest różnicą przychodu i kosztów.
−−−
Okazuje się że poprawne wyniki zadania nie gwarantują 4 pkt, mimo wykonania polecenia.
Co ciekawe w kluczu oceniania na 4 pkt oceniane jest zastosowanie poprawnej metody obliczenia
liczby wiatraków maksymalizującej zysk oraz poprawny wynik: x=115 oraz Z(115) = 13055zł
Także trafienie w zastosowanie poprawnej metody − nie bardzo wiadomo o co chodzi, czy
rozwiązanie spodoba się osobie układającej rozwiązania zadań
Nie podobają mi się też zadania na uzasadnianie na maturze. Robią egzamin 8−klasisty z matury.
Każdy sobie może uzasadnić po swojemu, byle wynik się zgadzał, a tutaj trzeba trafić w gust
układającego pytanie a nie każdy ma dostęp do jego mózgu i przecież nie musi mieć!
30 lis 09:19
eM: @getin Ale co jest nie tak z tym zadaniem o wiatrakach?
30 lis 10:25
chichi:
to są arkusze z wydawnictwa od zarania dziejów był bubel na bublu, czy to w zadaniach czy to
rozwiązaniach, a Ty robisz aferę jakby to był arkusz wydany przez CKE
30 lis 11:08
getin:
Treść jest w porządku, tylko ocenianie takie nie bardzo
Bo znam przypadek, w którym uczeń zrobił tak że zrobił poprawną funkcję zysku Z = −x2+230x−170
tylko zamiast liczyć to wzorami na p i q wierzchołka zaczął podstawiać
x=100, x=101, x=102, ... , x=115, x=116, x=117 zauważył że dla x=115 zysk jest największy a
potem zaczął spadać
i mimo poprawnej argumentacji i poprawnego wyniku uczeń dostał tylko 2 pkt z 4 możliwych
30 lis 11:10
chichi:
to jak wyglądała ta argumentacja

ze zaczęło spadać? a co jak dla x = 10000000 nastąpi
przełamanie i znów zacznie rosnąć? broń boże uznać takie rozwiązanie, które Ty napisałeś...
30 lis 11:12
eM: @chichi x≤150.
No jeśli napisal dokladnie jak mówisz to dobrze ze nie dostał kompletu punktów a 2/4 to i tak
spoko

Stosując taką metodę sygnaliuzuje ze nie zna własności funkcji kwadratowej. Zeby to było uznane
za poprawna metoda to powinien sprawdzic x=1,2,3...,149, 150 i wybrać największą.
30 lis 11:18
getin:
To parabola jest, każdy zna, każdy ma wykres przed oczami i wie że już nie wzrośnie. A tutaj 2
pkt z 4 możliwych.
30 lis 11:19
eM: I pewnie gdyby pojawił się taki komentarz/rysunek paraboli to byłyoby 4/4
30 lis 11:23
getin:
Ciekaw jestem interpretacji

Na pewno byłby to argument przy ewentualnym odwołaniu gdyby
komuś brakło tego 1 czy 2 pkt do zdania matury
30 lis 11:27
chichi:
"każdy zna, każdy wie" no chyba nie bardzo, skoro wiedziałby jak wygląda wykres paraboli i jak
wyglądają przedziały monotoniczności, to wywnioskowałby gdzie to min/max sie znajduje, tak czy
siak taka argumentacja nie zasługuje na maksymalna ilość punktów
30 lis 13:35
chichi:
Oczywiście pod warunkiem, ze odcięta wierzchołka znajduje się w przedziale na którym wartości
funkcji badamy
30 lis 13:37