Zbadać czy podane ciągi sa ograniczone z dołu,z góry, są ograniczone.
szymek: an= √3n − 1
29 lis 21:14
szymek: pierwiastek jest n−tego stopnia w tym zadaniu, zapomniałem dopisać
29 lis 21:15
mat: ograniczony z dołu
a1 = √2
an rosnący, dlaczego?
29 lis 21:15
mat: a to różnica

to wtedy malejący, ograniczony z góry przez 3
29 lis 21:16
szymek:
skąd wiadomo że jest ograniczony od dołu?
29 lis 21:30
sss: aa okej to był błąd rozumiem że z góry ale skąd wiadomo że przez 3
29 lis 21:32
chichi:
an = n√3n −1 ≤ n√3n = 3
29 lis 21:36
sadg: mogłbyś wyjaśnić dlaczego pomijamy jedynkę?
29 lis 21:41
Aruseq: Tak na chłopski rozum, bierzemy ciąg n√3n=3, którego odpowiednie wyrazy są większe od
wyrazów ciągu an, czyli ograniczeniem z góry ciągu an jest chociażby 3
29 lis 22:54