logarytmy
ted: zad.
oblicz: podstawą logarytmu jest 32
16log32 3=
28 lis 19:17
mat:
| | 1 | |
log32 3 = log25 3 = |
| log2 3 |
| | 5 | |
16
log32 3 = (2
4)
1/5 log2 3 = 2
log2 34/5 = 3
4/5
28 lis 19:26
ted: nierozumie przejścia ( z jakiej własności to wynika) że
log25 3 = 1/5 log2 3
28 lis 19:32
ted: log25 3 =1/5log2 3 skąd to?
28 lis 20:00
ted: może ktoś wyjaśni? proszę
28 lis 20:15
anna:
| | log23 | | log23 | | 1 | |
log25 (3)= |
| = |
| = |
| log23 |
| | log225 | | 5log22 | | 5 | |
28 lis 20:25
ted: Bardzo dziękuję .
28 lis 20:30