zadanie z treścią
Alaias: Liczba bakterii zmniejsza się w czasie. Zależność pomiędzy czasem t w minutach, a liczbą
bakterii N(t)
wyraża się wzorem N(T)=40000(1/2)t/3.
Oblicz po ilu minutach liczba bakterii zmniejszy się łącznie o 38750?
28 lis 17:39
mat:
Zmniejszy się o 38750
czyli zostanie 40000−38750=1250
1250 = 40000*(1/2)
t/3 /:40000
| 1250 | |
| = (1/2)t/3 /log2( ) |
| 40000 | |
| | 1250 | |
log2( |
| ) = log2((1/2)t/3) |
| | 40000 | |
−5 = t/3 * (−1)
15 = t
28 lis 19:22
Alaias: Dzięki
28 lis 20:04