Pochodna funkcji złożonej
Ostri: ctgx
tgx=...
Chcialbym dowiedziec sie, czy dobrze to robię. Pochodna z tego przykladu bedzie taka?
| | 1 | |
=ctgxtgx × ln ctgx × |
| |
| | (sinx)2 | |
28 lis 15:53
er: Jak obliczyłeś(łaś) pochodną tgx * ln ctgx ?
28 lis 16:33
chichi:
[cot(x)]
tan(x) = e
tan(x)ln(cot(x)), zatem:
([cot(x)]
tan(x))' = (e
tan(x)ln(cot(x)))' =
| | 1 | |
= etan(x)ln(cot(x))[sec2(x)ln(cot(x)) + tan(x)* |
| *(−csc2(x))] = |
| | cot(x) | |
= [cot(x)]
tan(x)sec
2(x)[ln(cot(x)) − 1]
tak powinno być
28 lis 16:41
Ostri: Oł, właśnie cos tak czułem, ze zbyt prosty ten przykład...
Dzieki za rozwiazanie. Przysiade do niego i przeanalizuję.
28 lis 17:32
Ostri: Hej, powroce jeszcze do tematu.
Tamta wersje z ctg i tg rozumiem, ale zastanawia mnie, czy nie ma jakiegos uniwersalnego
sposobu na tego typu funkcje do rozwiazywania pochodnych.
Bo mam kolejny przyklad (cosx)tgx i znowu nie wiem, jak sie do niego zabrac...
Bo watpie, ze mozna liczyc to ze wzoru (ax)'...?
29 lis 15:15
ABC:
przecież pokazał ci uniwersalny sposób
korzystasz z ab=eb*ln a i sprowadza się to do pochodnych funkcji trygonometrycznych
29 lis 15:21
Ostri: Skoro tak to działa przy wszystkich trygonometrcznych to swietnie! Po prostu nie znalem tego
wzoru. Dzięki serdeczne.
29 lis 15:23