proszę o sprawdzenie
anna: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja f(x) = 3x −m2 +2
i funkcją g(x) = 2x + 2m2 − 10 mają to samo miejsce zerowe
ja to wykonałam tak
3x −m2 +2 = 2x + 2m2 − 10 ⇒ x = 3m2 −11
3m2 −11 =0 ⇒ m = 11√3 lub
m = = 11√3
28 lis 14:59
Słaniający się słonik:
ja to bym robił tak
3x−m2+2 ma takie same zera jak 6x−2m2+4
2x+2m2−10 ma takie same zera jak 6x+6m2−30
żeby zera były wspólne to −2m2+4=6m2−30
8m2=34 , m2=34/8 =17/4
28 lis 15:28
Aruseq: Anna, to co ty zrobiłaś, to wyznaczyła takie m, dla których one przecinają się w punkcie o
współrzędnej x=0, a chodziło o y=0
28 lis 17:14
chichi:
niech x = a, będzie wspólnym miejscem zerowym funkcji f i g, wówczas:
f(a) = 0 = g(a), no to jedziemy:
(1) g(a) = 0 ⇔ 2a + 2m
2 − 10 = 0 ⇔ a = 5 − m
2
| | m2 − 2 | |
(2) f(a) = 0 ⇔ 3a − m2 + 2 = 0 ⇔ a = |
| |
| | 3 | |
| | m2 − 2 | | √17 | |
zatem wystarczy rozwiązać równanie: 5 − m2 = |
| ⇔ m = ± |
| |
| | 3 | | 2 | |
28 lis 17:37
anna: dziękuję
28 lis 20:55