Funkcja kwadratowa
Maks: Dla jakich wartości parametru m nierówność (5−m)x² −2(1−m)x+2(1−m) <0 jest spełniona dla
każdego x E R?
27 lis 20:17
kerajs:
(5−m)<0 ∧ Δ<0
27 lis 20:21
Maks: Czyli dla m ∊ (−9,1) ?
27 lis 21:26
Maks: jednak (1,9)
27 lis 21:30
Jolanta: Maks a jakie bedzie a jezeli podstawisz np m=2?
27 lis 21:48
Jolanta: ax2+bx+c<0
27 lis 21:51
Jolanta: Parabola musi leżec całkowicie pod osia x
ramiona w dół czyli a<0 5−m<0
m>5
nie ma miejsc zerowych Δ<0
(−2+2m)2−4(5−m)(2−2m) <0
27 lis 21:59
Jolanta: m1 =1 m2=9 czyli m∊(5,9)
27 lis 22:07
Maks: dziękuję
27 lis 22:16
Xe: Warto zwrócić uwagę, że powinno się jeszcze rozpatrzeć przypadek liniowy (dokładnie chodzi mi o
funkcję stałą mniejszą od 0), który w tym konkretnym przykładzie nie wystąpi, bo a i b nie
mają wspólnych miejsc zerowych. Zadanie można by więc opatrzyć dodatkowym komentarzem, że nie
uwzględniamy w obliczeniach przypadku funkcji stałej mniejszej od 0, bo część wspólna miejsc
zerowych a i b daje zbiór pusty.
27 lis 23:05