szansa trafienia do tarczy
aga:
Szansa trafienia do tarczy w pojedynczym strzale jest równa 1/4. Strzelamy do mementu
uzyskania dwóch trafień. Jaka jest szansa, że liczba strzałów wyniesie 5?
Jaka jest szansa, że pierwszy strzał był celny, jeżeli liczba strzałów wyniosła 5?
Czy pierwsze pytanie należy zrobić rozkładem Bernouliego ? n= 2 (próby), k=5 (liczba strzałów)
W takim razie jak zrobić pytanie drugie
27 lis 16:24
ABC:
lepiej zrób to drzewkiem
27 lis 16:33
wredulus_pospolitus:
(1) pierwsze pytanie MOŻNA zrobić Bernoullim ... tylko nie mamy:
liczba sukcesów = 2
liczba prób = 5
tylko:
liczba sukcesów =
1
liczba prób =
4
| | 1 | |
i to mnożymy * |
| (trafienie w ostatnim piątym strzale) |
| | 4 | |
(2) szansa będzie równa 1/4 −−− bo wiemy, że jeden (i tylko jeden) strzał z pierwszych
czterech musiał być celny
27 lis 19:12