całka podwójna
student: Niech D={ (x,y) : x2+y2 ≤ π }. Oblicz ∫∫D (sinx2cosx2+x√x2+y2)dxdy.
26 lis 18:42
27 lis 10:59
student: Dzięki a tę całke
| | 1 | | 2 | |
∫∫D xy(x+y)dxdy , D={(x,y): −1≤ x−y≤ 1, |
| ≤ y ≤ |
| } |
| | x | | x | |
27 lis 11:57
kerajs:
Ten obszar nie jest obszarem normalnym, dlatego dzielę go na trzy obszary normalne:
| | √5−1 | | 1 | |
D1: |
| ≤x≤1 ∧ |
| ≤y≤x+1 |
| | 2 | | x | |
| | √5+1 | | 1 | | 2 | |
D2: 1≤x≤ |
| ∧ |
| ≤y≤ |
| |
| | 2 | | x | | x | |
| | √5+1 | | 2 | |
D3: |
| ≤x≤2 ∧ x−1≤y≤ |
| |
| | 2 | | x | |
policzenie tej elementarnej całki w podanych powyżej granicach nie powinno być problemem.
27 lis 20:20
student: Super dzieki mam jeszcze tylko taka
∫∫D √4−(x+1)2−y2dxdy gdzie D : (x+2)2+y2=4 ,(x−2)2+y2=9.
27 lis 23:47
Min. Edukacji: student, zabierz sie w końcu do roboty
28 lis 06:31
student: A jak to ostatnie zrobic?
28 lis 10:04
kerajs:
W ostatnim treść zadania nie jest jednoznaczna. Istnieją trzy obszary ograniczone brzegami
podanych okręgów.
Podam granice całkowania dla środkowego który dzielę na dwa obszary normalne:
D
1:
−
√9−(x−2)2≤y≤
√9−(x−2)2
D
2:
−
√4−(x+2)2≤y≤
√4−(x+2)2
28 lis 20:12