koło
Luz: Oblicz pole największego możliwego koła, które można wpisać w czworokąt ABCD taki, że AB=14cm,
BC=9cm, CD=7cm i DA=12cm .
26 lis 18:40
wmboczek: Twierdzenie Bretschneidera
dwa przeciwległe kąty muszą dawać 180 stopni
jest to możliwe dla cosa=1/5 chyba
P=24π
26 lis 22:35
Luz: Czy pole ABCD = 41*24+54
27 lis 09:34
an: Pole koła jest max dla max powierzchni ABCD wynika to ze wzoru na R wpisane
z kolei ABCD osiąga max jak podał zgodnie z twierdzeniem, które podał @wmboczek
P=√7*12*14*9 dalej wzór na R wpisane
27 lis 09:57
Mila:

1) W czworokąt ABCD o bokach j.w. można wpisać okrąg.
a+c=21=b+d
2)
Ze wszystkich czworokątów o danych bokach ( następujących po sobie w określonej kolejności )
największe pole ma
czworokąt wpisany w okrąg− taki czworokąt istnieje tylko jeden .
w zadaniu boki: 14,9,7,12.
3)
Pole czworokąta wpisanego w okrąg i opisanego na okręgu :
P=√a*b*c*d
4)
Zakładając, że czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg :
z tw. cosinusów mamy:
| | a2+b2−c2−d2 | |
cosβ= |
| |
| | 2(ab+cd) | |
| | 1 | |
i cosβ= |
| jak podał wmboczek |
| | 5 | |
Można zatem obliczyć pole czworokąta ABCD wpisanego w okrąg i promienie obu okręgów.
29 lis 19:05