Wartość bezwzględna
NN: Uprość wyrażenia opuszczając wartość bezwzględną
b) |2−√3|−|3√3−10|+|√3−1|
26 lis 18:16
mat: 2−√3 więc zostaje jak jest
3√3−10<0 więc opuszczasz ze zmienionym znakiem
√3−1>0 więc zostaje jak jest
(2−√3)−(−(3√3−10))+(√3−1)
2−√3+3√3−10+√3−1 i dalej =...
26 lis 18:37
NN: Wychodzi mi −9+3√3 ,a w książce 3√3−9
26 lis 18:48
an: Mógłbyś wyjaśnić czym różnią się te wyniki >>>Wychodzi mi −9+3√3 ,a w książce 3√3−9<<<
26 lis 19:37
a7: to jest to samo
26 lis 19:57
a7: dobrze wyszło i dobrze jest w ksiazce 3−2=−2+3
26 lis 19:58
er: |2−√3|−|3√3−10|+|√3−1|=|√4−√3|−|√27−√100|+|√3−√1|=
√4−√3−(−√27+√100)+√3−√1=√4−√3+√27−√100+√3−√1 = −9+3√3
26 lis 20:56