urna i rzut kostką do gry prawdopodobieństwo warunkowe
renka:
W każdej z 3 urn jest 8 losów loteryjnych, przy czym w pierwszej są 4 losy wygrywające, w
drugiej 2,
a w trzeciej 1. Rzucamy dwiema kostkami. Jeśli suma oczek jest mniejsza od 5, to losujemy los z
urny pierwszej,
jeśli suma oczek jest równa 5 to z urny drugiej, jeśli suma jest większa od 5 to z urny
trzeciej. Jeśli uzyskamy
los wygrywający to jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie on pochodził z urny 3?
Jak to zrobić za pomocą prawdopodobieństwa warunkowego?
Wiem że:
B1− gdy suma oczek <5, P(B1)= 5/36,
B2− gdy suma oczek =5, P(B)= 4/46,
B3− gdy suma oczek >5, P(B)=26/36
A− prawdopodobieństwo ze los pochodzi z urny 3
wiec jak policzyć: P(A|B1), P(A|B2), P(A|B3)
26 lis 17:51
. :
P(B1) P(B2) P(B3) źle skonstruowane,
winno być:
B1 − wylosowano wygrywający z 1 urny
B2 − wylosowano wygrywający z 2
B3 − wylosowano wygrywający z 3
Czyli to co policzone trzeba pomnożyć przez prawdopodobieństwo wylosowania wygrywającego losu.
A − prawdopodobieństwo wylosowania wygrywającego losu (ogólnie) będzie niczym jak suma tych
trzech prawdopodobieństw.
| | P(B3) | |
A Ty chcesz policzyć P(B3|A) = |
| |
| | P(B1) + P(B2) + P(B3) | |
26 lis 20:00