kombinatoryka
Lolek: Ile istnieje możliwości takiego posadzenia 10−osobowej grupy na 10 miejscach tak, aby Ala i
Wojtek nie siedzieli obok siebie.
26 lis 17:12
Lolek: Czy wystarczy od 10! odjąć miejsca zajmowane obok siebie przez Alę i Wojtka, czyli 10!−9*2*8!?
26 lis 17:16
. :
Tak. Dokładnie tak. Czyli masz 10! − 2*9! = 8*9!
Możesz to też policzyć bez przeciwneego:
1) Ala nie siada na skrajnymcmiejscu: 8*7*8!
2) Ala siada na skrajnym miejscu: 2*8*8!
Cocdaje nam P(A) = (8*7 + 2*8)*8! = 8*9!
26 lis 20:03
. :
Tfu − − − żadne prawdopodobieństwo tam
26 lis 20:04
er: jak rozumiemy posadzenie 10−osobowej grupy? W ciągu, dookoła stołu, tak jak w tramwaju?
To powinno być doprecyzowane.
26 lis 20:13
Lolek: Dziękuję za pomoc ".".
"er" masz rację, powinienem doprecyzować, że chodziło o ciąg, np. miejsca w kinie.
26 lis 20:22