wartość bezwzględna
Wiktor81: Jak uprościć wyrażenie:
dla xeR − {−1; 3}
26 lis 10:59
chichi:
średnio tu jest co upraszczać, na pewno tak to wygląda?
26 lis 15:11
. :
I na cholere odrzucane jest x = − 1 i x = 3
26 lis 15:33
. : Tam w mianowniku chyba − 2 miało być a nie +2
26 lis 15:33
Wiktor81: Tak, trzeba uprościć
28 lis 07:35
Wiktor81: dla przedziałów
28 lis 07:35
er: sprawdź polecenie jeszcze raz
28 lis 14:17
Aruseq: Możliwe, ze chodzi o samodzielne wyznaczenie przedziałów i dopiero wtedy o uproszczenie
wyrażenia w każdym z nich
28 lis 17:08
Jolanta: To spróbujmy

x−3=0 dla x=3
x−1=0 dla x=1
Mamy trzy przedziały
1) x∊(−
∞, 1) 2) x∊< 1, 3) 3)x∊ < 3,
∞)
28 lis 18:07