Oblicz granicę wyrażenia.
Jan: Oblicz granicę x −> ∞ dla ( 2x*arctg(x−(1/x)) − πx ).
Prosiłbym o wytłumaczenie w jaki sposób dojść do wyniku, gdyż nie mam pojęcia jak się za to
zabrać.
25 lis 22:11
er: Zacznij od zapisania funkcji w taki sposób żeby móc skorzystać z Hospitala. Wyciągnij x przed
nawias.
25 lis 22:49
Jan: Wyciągnąłem x, pomnożyłem licznik przez x, a mianownik podzieliłem ( też przez x) i po
skorzystaniu z Hospitala wychodzi mi, że granica = 0, a raczej powinno wyjść −2 według
odpowiedzi.
25 lis 23:34
er: napisz co Ci wyszło po Hospitalu, może źle policzyłeś pochodną
26 lis 12:36
Jan:
lim _____________________
x−>∞
27 lis 00:29
Jan: lim (4x*arctg(x−(1/x))+((2x4+2x2)/(x4−x2+1)) −πx)x − (2x2arctg(x−(1/x)) −πx)*2
x−>∞ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2
coś takiego, mam nadzieję, że się połapiesz
27 lis 00:33
chichi:
chryste panie, gdzie cie tego nauczyli?
27 lis 01:12
chichi:
| | 1 | |
lim(2x*arctan(x− |
| )−πx) = |
| | x | |
x→+
∞
x→+
∞
| | | | 1 | | 1 | | 2* |
| *[1−(− |
| )] | | | 1+(x−(1/x))2 | | x2 | |
| |
= lim |
| = |
| | | |
x→+
∞
| | 2x4+2x2 | |
= −lim |
| = −2  |
| | x4−x2+1 | |
x→+
∞
27 lis 01:20
Jan: Chyba trochę przekombinowałem w takim razie haha. Dziękuję za pomoc
27 lis 11:07