dziwne zadanie
magnolia: 1 / (an−1) − 1 / (an) = r / (an−1* an)
na podstawie zaleznosci udowdonij
1/ (5*8) + 1/(8*11) + 1/(11*14) + .... + 1 / (125*128)
domyslam sie ze to proste ale mam jakies zacmienie umyslu chyba...
25 lis 19:00
kerajs:
Chyba miało być:
Dla ciągu arytmetycznego (którego żaden wyraz nie jest zerem) zachodzi
na podstawie tej zależności oblicz:
1/ (5*8) + 1/(8*11) + 1/(11*14) + .... + 1 / (125*128)
Jeśli tak, to:
1/ (5*8) + 1/(8*11) + 1/(11*14) + .... + 1 / (125*128)=
| 1 | |
| (3/ (5*8) + 3/(8*11) + 3/(11*14) + .... + 3 / (125*128))= |
| 3 | |
| | 1 | |
= |
| (1/5 − 1/8 + 1/8 −1/11+1/11−1/14+....+1/125−1/128)= |
| | 3 | |
26 lis 20:46