szereg taylora
loko: mam rozwinąć w szereg taylora taki o to wzór:
f(x) = 2(e
3x − ln(3x+1) + 3) do 3 rzędu wokół punktu x
0 = 0. Przeczytałem że jeżeli mamy
x
0 = 0 to jest to szczególny przypadek wzoru Taylora nazywany szeregiem Macluarina, o który
więcej tu:
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~kajetano/AM2/infseries/infseries-4.html.
Nie jestem pewien czy dobrze rozwinąłem tą funkcje i prosiłbym was o wsparcie
f(0) = 2(e
3*0 − ln(3*0+1) + 3)
f(0) = 2(e
0 − ln(1) + 3)
f(0) = 2(1 − 0 + 3)
f(0) = 2 * 4 = 8.
Nie wiem czy to dobrze czy nie.
Maciess: Ty na razie nic nie rozwinąłeś, policzyłeś f(0) i raczej nie za bardzo wiesz w jakim celu

Wydaje mi się że powinieneś najpierw poczytać czym jest taki szereg. Te materiał z PWr są dość
jasno napisane, a jesli ta forma do Ciebie nie trafia to na YT mają też swój kanał z
praktycznie całym materiałem z analizy.