Czemu granica funkcji wychodzi 1/10 a nie 0?
Marcelina: | | √25+x−5 | |
Hej. Mam granicę funkcji do policzenia lim x−> 0 |
| i jak ja liczę to |
| | x | |
| | 0 | | 1 | |
wychodzi mi |
| , czyli 0, natomiast w odpowiedzi mam |
| i totalnie nie widzę |
| | 10 | | 10 | |
gdzie robię błąd. Mógłby mnie ktoś naprowadzić? Niżej moje rozwiązanie
| | √25+x−5 | | 25 + x − 25 | | x | |
lim x−>0 |
| = lim x−>0 |
| = lim x−>0 |
| |
| | x | | x(√25+x+5) | | x + 5 + 5 | |
| | 0 | |
podstawiamy 0 za x i wychodzi |
| |
| | 10 | |
25 lis 17:01
chichi:
| | 25 + x − 25 | | x | | 1 | |
tam masz tak: |
| = |
| = |
| i teraz |
| | (x(√25+x+5) | | (x(√25+x+5) | | √25+x+5 | |
policz granice
25 lis 17:08
Marcelina: Okej teraz widzę skąd ten wynik, ale dalej nie bardzo rozumiem na czym polega mój błąd.
Podejrzewam, że w tym przypadku nie można podstawić 0 za x, ale dlaczego? Zawsze mnie
uczyli, że jeśli to nie powoduje symboli nieoznaczonych to można podstawiać, a tutaj nie widzę
żadnych symboli nieoznaczonych, czy się mylę?
25 lis 17:12
chichi:
jak nie widzisz? pominęłaś sobie nawias w ogóle, wstawiłaś 0 pod pierwiastek nie wiem z jakiej
racji, a do pozostałych argumentów już nie...
| | x | | 0 | |
lim |
| = [ |
| ] − no i masz nieoznaczony  |
| | x(√25+x+5) | | 0 | |
x→0
25 lis 17:16
Marcelina: Boże faktycznie, niby taki prosty przykład a człowiek głupieje haha, dziękuje bardzo za
pomoc
25 lis 17:20