Cechy podzielności, udowodnij ze:
Valerio: Wykaz, ze liczba 20+21+22+…+22023 jest liczba podzielna przez 3 i nie jest liczba
podzielna przez 6
Okej suma ciągu to będzie s=22023 −1 oraz to ze 22023 jest parzysta ale po minus 1 będzie
nie parzysta
I zwiazku z tym nie jest podzielna przez 6( brak parzystości)
Ale najważniejsze pytanie jak udowodnić ze S jest podzielne przez 3?
25 lis 16:58
Kacper: Jaki poziom edukacji?
LO? czy studia?
25 lis 17:00
Valerio: Liceum
25 lis 17:03
Valerio: Ale jeśli umiesz to pokaz tez sposobem ze studia
25 lis 17:04
Maciess: s= 2
2024−1 tak na oko
25 lis 17:05
Valerio: Oj tak maciess pomyliłem trochę

ale jak dalej?
25 lis 17:09
Maciess: A to ci nie pomogło? zauważ że jak mamy potęge parzystą to możemy skorzystać z fajnego wzorku.
A potem jeszcze raz z innego fajnego wzorku
25 lis 17:15
Valerio: ten {{ar}n}?
25 lis 17:20
Maciess: ... = (22012−1)(22012+1)
skorzystaj ze wzoru na an+bn= (a+b)(...)
25 lis 17:21
Aruseq: 1+2+22(1+2)+24(1+2)+…+22022(1+2)
Można i tak to pokazać
25 lis 17:22
Valerio: Okej, dzięki wam, rzeczywiście nic trudnego. W sumie jest iloczyn z 3 wiec i cała liczba jest
podzielna przez 3
25 lis 17:47
mydlix: Albo
22024−1≡(−1)2024−1≡1−1≡0 (mod 3)
27 lis 19:25
Nornica:
zad1. W 1 klasie jest 10 dziewczyn i 20 chłopców a w 2 18 dziewczyn i 12 chłopców. Rzucamy
kostką do gry. Jeśli wypadnie liczba oczek podzielna przez 3 losujemy 2 osoby z klasy 1 jeśli
nie to 2 osoby z klasy 2. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 2 chłopaków?
zad 2. Grupę złożoną z 15 osób dzielimy na dwa zespoły po 8 i 7 osób. Jakie jest
prawdopodobieństwo że Ola i Jola trafią do grupy ośmioosobowej?
30 lis 00:16