geometria analityczna
wojtek B: Środek ciężkości trójkąta o wierzchołkach A(−10, −7) B( −3,−4) C(1,5) akie ma współrzędne
25 lis 14:48
wojtek B: Obliczyłem srodek boku AB i ma wspórzedne punt D (−6,5 i −5,5)
25 lis 14:50
wojtek B: nie wiem co dalej
25 lis 14:50
Mariusz:
Napisz równanie prostej CD
Jeszcze potrzebujesz równanie drugiej prostej
którą znajdujesz analogicznie
25 lis 15:04
Mila:

1)
| | a1+b1+c1 | | a2+b2+c2 | |
S(x,y)=( |
| ; |
| )− wsp. środka ciężkości Δ o wierzchołkach: |
| | 3 | | 3 | |
A=(a
1,a
2),B=(b
1,b
2) , C=(c
1,c
2)
2)
A=(−10, −7),
B=( −3,−4) ,
C=(1,5)
| | −10+(−3)+1 | | −7+(−4)+5 | |
S(xs,ys)=( |
| , |
| )=(−4,−2) |
| | 3 | | 3 | |
II sposób
D=(−6.5,−5.5) −środek boku AB
DC
→=[7.5,10.5]
| | 1 | |
DS→= |
| [7.5, 10.5]=[2.5, 3.5] |
| | 3 | |
D=(−6.5,−5,5)→T
[2.5, 3.5]⇒S=(−6.5+2.5; −5.5+3.5]=(−4,−2)
25 lis 15:28
chichi:
jeżeli S jest środkiem ciężkości trójkąta tzw. barycentrum, to
| | xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
S = ( |
| , |
| )  |
| | 3 | | 3 | |
25 lis 15:29
wojtek B: Dziekuje
25 lis 16:22