Zbadać, czy podany ciąg jest ograniczony z dołu, z góry, jest ograniczony.
Arturo: an = n√3n − 1
Wiem, że ciąg jest z góry ograniczony liczbą M=3, bo taka jest jego granica przy n−>∞, ale nie
do końca wiem jak to od dołu ugryźć.
25 lis 12:35
Aruseq: Wystarczy zauważyć, że liczba pod pierwiastkiem dla n naturalnych dodatnich jest dodatnia, więc
ograniczeniem z dołu może być na przykład 0.
25 lis 12:40
Arturo: Dzięki

i to wystarczy? Nie trzeba tego jakoś policzyć/wyznaczyć, że to jest ta skrajna
wartość od dołu?
25 lis 12:49
Aruseq: Niekoniecznie musi być to skrajna. Jeśli mówimy o zwykłym ograniczeniu, to ograniczeniem może
być równie dobrze −100.
Jeśli chciałbyś to zapisać, to myślę że to wystarczy:
n√3n−1>0
3n−1>0
3n>1=30
n>0, co jest spełnione dla n naturalnych dodatnich
25 lis 12:54
Arturo: Ok. Dzięki bardzo
25 lis 13:03