Granice ciągów
Aruseq: Oblicz granice ciągów:
| | 1 | | 2 | | n | |
b) an=n√ |
| * |
| *...* |
| − tutaj wszystko jest pod pierwiastkiem n−tego stopnia |
| | 4 | | 5 | | n+3 | |
25 lis 00:36
Aruseq: | | 6*n! | |
Czy w podpunkcie b wystarczy zapisać to jako: an=n√ |
| = |
| | (n+3)! | |
| | 6 | |
n√ |
| ? I teraz chyba po prostu można stwierdzić, że granica ta jest równa |
| | (n+1)(n+2)(n+3) | |
1
25 lis 00:39
chichi:
tak, podpunkt (a) pójdzie z tw. o 3 ciągach
25 lis 01:12
Aruseq: Rzeczywiście, wcześniej jakoś dziwnie wybrałem te 2 ciągi i coś mi nie wychodziło. A co na
przykład z takim ciągiem:
25 lis 01:17
chichi:
rozpisze Ci licznik:
| | (3n)! | | 3n(3n−1)(3n−2)(3n−3)! | | n(3n−1)(3n−2) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3!(3n−3)! | | 6(3n−3)! | | 2 | |
podziałaj analogicznie dla mianownika i wyjdzie
25 lis 01:28
chichi:
a jak ostatecznie dobrałeś ciągi w podpunkcie (a)?
25 lis 01:37
Aruseq: Pisząc to widzę, ze to moje ograniczenie było bledne, za pozna godzina na robienie matematyki.
Nie mam pomysłu jak z góry ograniczyć ten ciąg, bo wybrałem ograniczenia 1/n i (n*1/√n)/n,
tyle ze oba te ograniczenia są ograniczeniami z dołu
25 lis 07:26
Aruseq: Jezu Hahah, serio coś laguje mój mózg przy granicach. To rozpisanie dwumianu Newtona było takie
banalne
25 lis 07:27
chichi:
https://matematykaszkolna.pl/forum/414680.html
w tym wątku pisałem o ograniczeniu sumy, która występuje u Ciebie w liczniku, przemnóż tamtą
nierówność stronami przez 1/n i masz gotowe ograniczenia swojego ciągu, @
ABC wstawił
zbiór w pdf, w którym są dowody podanych przeze mnie nierówności i wsio
25 lis 11:25
Aruseq: Książka niestety już niedostępna, a szkoda. Sama prowadząca ćwiczenia nie wiedziała jak to
zrobić (XD) i koniec końców skorzystaliśmy z twierdzenia Stolza
25 lis 12:32
Aruseq: Ale super, dzięki wielkie za podlinkowanie tego
25 lis 12:32
chichi:
jeżeli chcesz to mogę udowodnić podane nierówności, a to poszła na łatwiznę, bo
Stolz−Cesaro Theorem to taka reguła de L'Hospitala dla ciągów
25 lis 13:01
Aruseq: Już udało mi się zrobić za pomocą tamtego wzoru. Niestety z tej reguły Stolza ani razu nie
korzystaliśmy, więc akurat średnio do mnie trafiła
25 lis 13:03
chichi:
no mając to szacowanie, które podałem to policzenie tej granicy to tylko formalność

może Ci się kiedyś jeszcze przyda, generalnie pamiętaj, że jeśli wzór ciągu wyraża się przez
jakąś sumę, to najodpowiedniejsza metoda to właśnie szacowanie i pod tw. 3 ciągów od razu to
ściągać
25 lis 13:11
Aruseq: Super, dzięki wielkie
25 lis 13:47
Maciess: @chichi W sumie skąd pomysł na takie oszacowanie?
25 lis 17:30
Maciess: bump
27 lis 19:17
jc: Proponuję nieco trudniejsze zadanie. Oblicz granicę ciągu
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1+ |
| + |
| + ... + |
| | | | √2 | | √3 | | √n | |
| |
| |
| √n | |
(też 3 ciągi)
28 lis 12:53
chichi:
korzystając z tego szacowania, które tam podałem ta granica jest równie banalna do policzenia i
wynosi 2. @
Maciess to szacowanie jak i inne może wynikać choćby z analizy wykresu funkcji
28 lis 13:10