Konkurs Wojewódzki Kuratora 2019/2020
kaszojad:

Stosunek długości trzech krawędzi prostopadłościanu o wspólnym wierzchołku wynosi 2:5:6.
Objętość tego prostopadłościanu wynosi 480cm
3. Zatem pole powierzchni największej ściany tego
prostopadłościanu jest równe:
a) 0,6dm
2
b) 12cm
2
c) 60cm
2
d)1,2dm
2
czyli V=480 cm
3
oznaczam a=2x b=5x c=6x
Objętość prostopadłościanu to P
p ×h
czyli a×b×c=480cm
3
60x
3=480cm
3
i dalej mi nie wychodzi
proszę o pomoc
24 lis 18:36
Aruseq: Co dokładnie nie wychodzi?
Skoro 60x3=480, to x=2.
Największa ściana ma wymiary 5x na 6x, czyli 10x12, a wiec jej pole to 120 cm2, czyli 1,2 dm2
24 lis 18:40
manna z nieba:
60x3= 480 to x=2
P −pole największej ściany o wymiarach 5x , 6x
P= 30x2= 120 cm2= 1,2 dm2
odp d)
24 lis 18:41
kaszojad: zapomniałam, że trzeba pominąć te cm3, juz wszystko wiem dzięki
24 lis 18:42