dowód z geometrii
Alaias: Dany jest czworokąt wypukły ABCD o długościach boków a, b, c, d i P to jego pole, Udowodnij, że
P<= 1/4( a+b+c+d )
24 lis 14:29
chichi:
kwadrat o boku długości równej 2, ma pole i obwód równe odpowiednio 4 i 8, sprawdźmy:
| | 1 | |
4 ≤ |
| (8), a to oznaczałoby, że 4 ≤ 2 − no to chyba nie ma co dowodzić  |
| | 4 | |
24 lis 18:49
Alaias: No, tak miało być P<=1/4 (a2+b2+c2+d2)
:(
24 lis 19:26
chichi:
| | 1 | | ab + cd | | | |
S = |
| (absin(β) + cdsin(α)) ≤ |
| ≤ |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (a 2 + b 2 + c 2 + d 2) □  |
| | 4 | |
24 lis 20:58
chichi:
| | a2 + b2 | |
tam w ostatniej nierówności wkradł się chochlik powinno oczywiście być |
| |
| | 2 | |
24 lis 20:59
Alaias: Dzięki
24 lis 21:20