WIELOMIANY
Natalia: Hej, proszę o pomoc.
| x | | 1+√5 | |
Dane są dwie liczby x i y, takie, że iloraz |
| jest równy |
| Oblicz wartość |
| y | | 2 | |
Wynik podaj bez niewymierności w mianowniku.
Czy mogę zapisać to w ten sposób?
| y | | 2 | |
1+ |
| = 1+ |
| I potem mnożę licznik i mianownik przez 1−√5 |
| x | | 1+√5 | |
24 lis 11:57
chichi:
dokładnie tak
24 lis 11:59
Natalia: Dzięki
Teraz mam pewność
24 lis 12:10
24 lis 16:29
Mila:
Błąd 16:29. Licz jeszcze raz.
24 lis 16:55
Aruseq: | x | | x+y | | 1+√5 | |
Powinno wyjść: |
| = |
| = |
| |
| y | | x | | 2 | |
24 lis 17:21