Granica ciągu
Aruseq: | | 1+(99*99)1/n | |
Jak obliczyć granicę ciągu an=( |
| )n? W żadnym przypadku nie wychodzi mi |
| | 2 | |
99, a taka jest poprawna odpowiedź
22 lis 23:44
chichi:
a co Tobie wychodzi, bo albo jestem juz na tyle zmęczony, albo ta granica nie jest równa 99

mógłbyś zapisać obliczenia?
23 lis 00:04
chichi:
dobra nieważne, źle spojrzałem, myślałem że do potęgi n jest tylko licznik, a ta 2 z mianownika
też, zaraz policzę jeszcze raz
23 lis 00:07
chichi:
no i wychodzi, jutro napisze rozwiązanie bo z telefonu mi niewygodnie. dobrej nocy
23 lis 00:23
. :
Ciekaw jestem tego jak to rozpiszesz, bo na moje to granicą jest równa 0 bo jest to
23 lis 08:16
chichi:
powiedz mi na której uczelni uczą takich tajników

powiadasz, że licznik to stała, no sprawdźmy:
lim(1 +
n√992)
n = +
∞, bo
n√992 → 1, zatem mamy [2
∞], stąd granica równa +
∞ 
n→+
∞
23 lis 12:36
Aruseq: A więc jak to zrobić?
23 lis 16:40
ABC:
masz to zrobić na studiach czy w szkole średniej?
23 lis 16:57
Aruseq: Studia
23 lis 17:04
Mariusz:
A może by tak skorzystać z granicy
23 lis 18:13
Mariusz:
oraz z ciągłości funkcji ex
23 lis 18:16
Aruseq: Myślałem nad tym, ale raczej nic z tego. Tym bardziej że odpowiedź to 99
23 lis 18:17
Mariusz:
| | 992n−1 | |
limn→∞(1+( |
| ){2992{n}−1*(99u{2n}−1)2n |
| | 2 | |
Dostajesz do policzenia granicę
dostajesz granicę
I tę granicę sprowadzasz do logarytmu
Pamiętasz jak liczyłeś pochodną funkcji wykładniczej to też miałeś podobną granicę
23 lis 18:38
Aruseq: Przecież granica, od której wychodzisz, jest inna niż ta z polecenia
23 lis 18:48
Mariusz:
Bo w złym miejscu dałem n
ale sposób liczenia jest dobry
23 lis 18:54
Aruseq: Jasne, przeanalizuję to później
23 lis 19:00
Mila:
Aruseq, czy dobrze zapisałeś wyrażenie w tej granicy? Może dasz skan?
23 lis 21:06
Aruseq: Wyrażenie to było tak napisane na kolokwium: ((1+(99*99)1/n)/2/n
24 lis 09:22
an:
zapis to musiał być taki ((1+(99*99)1/n)/2)n, wynik jest 99 można to sprawdzić na
kalkulatorze, dla n=106 jest już bardzo zbliżony
24 lis 22:14
Aruseq: A jak to wtedy obliczyć?
24 lis 22:50
an: limn→∞(1−a(1/n))=0 a>0
a>0 ; n→∞
(1−a(1/n))2=0 ⇒1−2a(1/n)+(a(2/n)=0 ⇒1+a(1/n)=2a(1/n)
(1+(a(2/n))n=2n *a
limn→∞((1+(a*a)1/n)/2)n=a
25 lis 10:15
Aruseq: Damn, wydaje mi się ze ciężko byłoby na to wpaść. Dziękuje i tak za rozwiązanie
25 lis 11:20