geometria analityczna
małaja: Proszę o pomoc w zadaniu /Z GEOMETRII ANALITYCZNEJ /Środek o kręgu przechodacego przez punkt
A(−4,1)i B(−3,0) należy do prostej 3y−x−10=0.Wyznacz środek okregu.)
22 lis 22:21
Słaniający się słonik:
22 lis 22:38
Aruseq: Proponuję jeden z tych dwóch sposobów:
I. Wyznaczyć równanie symetralnej odcinka AB. Środek okręgu będzie przecięciem tej symetralnej
i prostej z polecenia.
II. Skoro środek leży na prostej 3y−x−10=0, to jego współrzędne możemy oznaczyć jako S=(3y−10,
y). Teraz rozwiązać równanie |SA|=|SB|.
22 lis 22:39
małaja: czyli zaczac liczyc symetralną odcinka AB
22 lis 22:43