ciągłośc funkcji
Jolanta: | | x2−9 | |
Prosze o pomoc.zbadaj ciągłośc funkcji f(x)= |
| dlax∊R−{−1,1} |
| | 1−x2 | |
1 dla x∊{−1,1}
22 lis 15:49
Aruseq: Funkcja f jest ciągła w punkcie x
0, jeśli istnieje lim
x−>x0 f(x), oraz zachodzi:
lim
x−>x0 f(x) = f(x
0)
W tym przypadku:
| | −8 | |
limx−>(−1) f(x) = [ |
| ] = −∞ |
| | 0 | |
| | −8 | |
limx−>(1) f(x) = [ |
| ] = −∞ |
| | 0 | |
granice w punktach {−1, 1} nie istnieją, gdyż w tych punktach granica funkcji jest niewłaściwa
22 lis 16:09
ABC:
A mi się wydaje że granice w punktach −1 ,1 nie istnieją bo granice lewostronne i prawostronne
są różne ale co ja tam wiem
22 lis 16:42
chichi:
@
Aruseq liczymy granice jednostronne... poza tym jak Tobie tam wyszły −
∞ to ja nie wiem
22 lis 17:12
chichi:
limx→−1−f(x) = +∞ ∧ limx→−1+f(x) = −∞
limx→1−f(x) = −∞ ∧ limx→1+f(x) = +∞
22 lis 17:33
Jolanta: Dziękuję i proszę o cierpliwość bo próbuję sobie co nieco przypomnieć
Dlaczego przy x→−1−jest + a nie −∞
22 lis 19:51
chichi:
gdybyś narysowała wykres y = 1 − x
2 zobaczyłabyś, że jak x dąży do −1 z lewej strony, to
wartosci funkcji zbliżają się do 0, ale pod osią OX, czyli blisko −1 są ujemne wartości,
| | −8 | |
zatem mamy [ |
| ] = + ∞  |
| | 0− | |
22 lis 20:23
chichi:
22 lis 20:26
Jolanta: Dziękuję
22 lis 23:05