proszę o pomoc, bo kompletnie nie daje rady z tym
Julek : proszę o pomoc w tym tez zadaniu
oblicz a) log5 100 + log5 1, 25 + log5 √3 25 b) log1 0, 1 − log1 35 + log1 48
22 lis 13:03
Aruseq: Postaraj się zapisac te logarytmy w miare poprawnie, ten portal to umożliwia, bo widzę tam log1
co rozumiem jako log1, co jest sprzeczne
22 lis 13:12
Aruseq: W sensie taki logarytm w ogole nie istnieje
22 lis 13:12
Jolanta: Julek jezeli klikniesz po lewej stronie logarytmy a pózniej wzory to dasz radę
log5100+log51,25=log5(100*1,25)=log5125=3
log5125=x 5x=125
5x=53
x=3
22 lis 15:37
Jolanta: A teraz postaraj się zapisać przykłlady poprawnie .Tutaj gdzie piszesz tresc zadania masz z
lewej strony wyjaśnione jak pisać
a log525 zapisuję log teraz shift i klawisz z dwoma minusikami wychodzi ta mala 5
22 lis 15:44
Julek : ok, dziękuje
22 lis 21:54