Prawdopodobieństwo
As: Wybieramy losowo liczbe naturalna 8cyfrową. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze suma cyfr
tej liczby jest rowna 5, jesli wiadomo ze w zapisie tej liczby nie występują cyfry większe od
3.
Doszłam do tego ze |A∩B| = 434 bo jest 5 możliwości
(3,1,1) (3,2) (2,1,1,1) (1,1,1,1,1) (2,2,1) i zdarzenie |B| przyjełam jako 3×47
W odpowiedziach mam 3,5−6 i nie umiem znalezc błędu
22 lis 02:42
As:
22 lis 02:52
As: Jednak |A∩B| wychodzi mi 420 ale wciaż ostatecznie źle cos jest
22 lis 02:57
Aruseq: Ile wyszło ci liczb w poszczególnych 5 przypadkach?
22 lis 11:25
Mila:
Przepraszam, straciłam łączność z serwerem. Jutro poprawię .
Nie uwzględniłam ograniczenia xi<4.
22 lis 21:51
Mila:
Poprawa rozwiązania.
{0,1,2,3}− możliwe cyfry liczby 8−cyfrowej
1) x
1+x
2+x
3+......x
8=5 i x1≥1, x
i∊N
x
1+x
2+.....+x
8=4 − ilość liczb 8−cyfrowych o sumie cyfr równej 5
2) i x
i<4
Należy odliczyć liczby w których pojawiają się cyfry ze zbioru {5,4}, najszybciej "na piechotę"
50000000,
1||4000000 − 7 liczb
4||1000000 −7 liczb
========
odliczamy 15 liczb
3) 330−15=315
| | 315 | | 7 | |
p= |
| = |
| =0.0000035 |
| | 9*107 | | 2000000 | |
23 lis 11:17