Granica funkcji
Trex: | | tg1/x | | | |
lim |
| = lim |
| = ... |
| | tg2/x | | | |
x −>
∞
I teraz moje pytanie. Dalsza czesc tego przykladu robilismy na cwiczeniach poprzez sprowadzenie
cosinusow pod jedne ulamki a sinusow pod drugie, aby dazyly one do jedynki.
| | sin1/x | |
Tylko, ze, jezeli dobrze rozumiem, |
| −> 1 ale przy x−> 0. |
| | 1/x | |
Zatem dlaczego bylo to robione w ten sposob?
21 lis 22:16
chichi:
| | sin(1/x) | |
lim |
| = 1, a dla x→0 ta granica wyszłaby równa 0. |
| | 1/x | |
x→+
∞
21 lis 22:20
Trex: Zaraz
| | sinx | | sin1/x | |
Czyli, ze lim |
| = 1, natomiast |
| = 1 ? |
| | x | | 1/x | |
x−>0. x−>
∞
21 lis 22:26
chichi:
tak, jest mianowicie:
| | sin(□) | |
lim |
| = 1 ⇔ lim □ = 0, przykłady: |
| | □ | |
x→△ x→△
| | sin(x − 5) | |
lim |
| = 1, bo lim(x − 5) = 0 |
| | x − 5 | |
x→5 x→5
| | sin(7x − 3) | |
lim |
| = 1, bo lim(7x − 3) = 0 |
| | 7x − 3 | |
x→3/7 x→3/7
| | sin(1/x) | |
lim |
| = 1, bo lim(1/x) = 0 |
| | 1/x | |
x→+
∞ x→+
∞
21 lis 22:34
chichi:
według Ciebie byłoby np. :
| | sin(x − 5) | |
lim |
| = 1, podczas gdy ta granica jest równa: |
| | x − 5 | |
x→0
| | sin(x − 5) | | sin(0 − 5) | | sin(5) | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | x − 5 | | 0 − 5 | | 5 | |
x→0
21 lis 22:36
Trex: Dobrze, dziekuje ci za wytlumaczenie tego i czytelne rozpisanie.
22 lis 06:45