Zadanie ze zbiorów i ich logiki
tymson: Mam udowodnić, że
[A ⋀ B = A] ←→ [A\B =∅]
Zapisałem, że
[(qA ⋀ qB) ←→qA] ←→ [(qA ⋀ ~qB) ←→ ~(qA ⋁ qB)] Gdzie qA = x∊A , qB analogicznie.
Nie chce mi wyjść tabelką prawdy.
Czy ktoś może zlokalizował błąd?
20 lis 23:55
wredulus_pospolitus:
czy symbol: ⋀ to tak naprawdę chodzi o ∩
21 lis 00:09
tymson: Tak. Napisałem tak, bo uznałem, że ktoś mógłby uznać ∩ za znak rodziny.
21 lis 00:34
ite:
błąd w tym zapisie, który masz udowodnić: to nie jest równoważność,
w tym co zapisałeś też błędy: masz wykazać tezę a nie się na niej oprzeć, prawa strona nie jest
równoważna tej wyjściowej tezie
21 lis 07:34
ite:
teza jest równoważnością, mój błąd !
21 lis 07:42
tymson: Ktoś ma jakiś pomysł?
23 lis 09:14
ite: jakiś ma
przy dowodzeniu implikacji od prawej do lewej strony równoważności
wykorzystaj własność A\B = A\(A∩B)
23 lis 13:20