dziwne zadanie
Mikołaaj1: Sylwek zbiera karty piłkarskie. Zapytany przez Kubę o ich liczbę powiedział: „Mam ich więcej
niż 300 i mniej niż 400. Gdybym je układał po 10 i po 12, to zostałoby mi za każdym razem 8
kart”. Ile kart może mieć Sylwek?
20 lis 20:56
Aruseq: W takim razie liczbę tych kart (x) można zapisać jako:
x = 10a+8
x=12b+8, czyli:
x−8=10a
x−8=12b
Liczba kart pomniejszona o 8 jest wielokrotnością 10 i 12, czyli wielokrotnością 120. W
przedziale od 300 do 400 taką liczbą jest 360, czyli:
x−8=360
x=368
20 lis 21:02
wredulus_pospolitus:
x −−− liczba kart Sylwka
x > 300
x < 400
x = 10k + 8
x = 12m + 8
z dwóch ostatnich równań wynika: x = NWW(10,12)m + 8 = 60m + 8
więc w grę wchodzi:
308 lub 368
20 lis 21:03
wredulus_pospolitus:
@Aruseq −−− nie wielokrotność 10*12 tylko NWW(10,12)

bo Twoim tokiem rozumowania:
niech n będzie liczbą podzielną przez 2 i przez 4 −−−−−> czyli jest to liczba podzielna
przez 8
20 lis 21:05
Aruseq: Racja, rozpędziłem się. Dzięki za poprawienie
20 lis 21:07