algebra
Witold01: | | a | |
Dwie dodatni liczby całkowite są takie, że a − b= |
| . |
| | b | |
Która z liczb jest większa ab czy a + b ?
20 lis 20:32
Aruseq: ab − b
2 = a
ab − a = b
2
a(b−1) = b
2
| | b3−2b2+b | | b(b2−2b+1 | |
(ab)−(a+b)= |
| = |
| =b(b−1) |
| | b−1 | | b−1 | |
Nie da się stwierdzić która z liczb jest większa. Można jedynie wyznaczyć, dla jakich b (lub a)
suma lub iloczyn jest większe
20 lis 20:55
kerajs:
Równanie spełnia tylko jedna para dodatnich liczb całkowitych, a dla nich ab>a+b.
20 lis 20:55
Aruseq: Aaa, mówimy o liczbach całkowitych
20 lis 20:55
Aruseq: To niepotrzebnie się rozpisywałem hahah
20 lis 20:56
Mikołaaj1: kerajs, a jak to wykazać?
20 lis 21:01
kerajs:
| | b2 | |
a= |
| (piąta linijka rozwiązania Aruseq) |
| | b−1 | |
Ułamek istnieje tylko dla b=2, więc a=4.
20 lis 21:05
Aruseq: Można z mojej postaci dojść do tego, że:
| | 1 | |
Jeśli chcemy, żeby a było całkowite, to |
| musi być całkowite. Zajdzie to tylko wtedy, |
| | b−1 | |
kiedy:
b−1=1 lub b−1=−1
W pierwszym przypadku dostajemy b=2, w drugim b=0 (co jest sprzeczne, gdyż z założenia b≠0)
Dla b=2 mamy a=4
20 lis 21:06