Jaki jest wynik granicy tego ciągu
Marceli: Hej, mam do obliczenia granicę ciągu
3√n3+n2 − (n+1) i zastanawiam się czy dobrze to robię,
| | 2 | |
bo wychodzi mi wynik 1 a we wszystkich kalkulatorach internetowych wynik to |
| . Niżej |
| | 3 | |
napisze
jak to robię, może ktoś znajdzie jakiś błąd
| | | | 1 | |
3√n3+n2 − (n+1) = | 3√n3(1+ |
| ) − (n+1) = |
| | | n | |
| | | |
3√n3 * 3√1 − n − 1 = | n − n − 1 = −1 |
| | |
20 lis 20:18
Aruseq: | | 2 | |
Z tego co policzyłem to ta granica to − |
| . To, z czego granicę masz policzyć, potraktuj |
| | 3 | |
jako (a−b) i pomnóż licznik i mianownik przez (a
2+ab+b
2), żeby uzyskać w liczniku wzór
a
3−b
3. To, co ty dostałaś, to
∞−
∞
20 lis 20:27
Marceli: Mógłbyś rozpisać dokładniej jak to zrobić? Bo próbuje w ten sposób co zaproponowałeś, ale i tak
coś
| | 4 | | 2 | |
chyba źle robię, bo wychodzi mi − |
| , a nie tak jak tobie − |
| |
| | 3 | | 3 | |
20 lis 20:57
Marceli: Dobra, nieważne, już znalazłam błąd, znaki pomyliłam w jednym miejscu
20 lis 20:58
Aruseq: Po przemnożeniu powinnaś dostać:
| n3+n2−n3−3n2−3n−1 | |
| |
| √(n3+n2)2+(n+1)*√n3+n2+(n+1)2 | |
W liczniku przy n
2 dostajesz współczynnik −2, w mianowniku po wyciągnięciu n
2 zostaje
(1+1+1), czyli 3
20 lis 21:00
Marceli: Zgadza się, znaki pomyliłam i w iliczniku wyszło mi n3 − n2 −n3 −3n2 −3n −1, także
już wszystko się zgadza
20 lis 21:03