czworokat abcd i os symetri
magnolia: punkty A (30,32) i b (0,8) sa sasiednimi wierzcholkami czworokarta abcd wpisanego w okrag.
prosta
x − y + 2 = 0 jest jedyna osia syemtri tego czworokata i zawiera przekatna AC. Oblicz
wspolrzedne wierzcholkow c i d
20 lis 19:02
Aruseq: Wyznacz symetralną boku AB. Punkt przecięcia tej symetralnej z prostą x−y+2=0 będzie środkiem
okręgu opisanego na tym czworokącie.
Punkt C znajdziesz w ten sposób, że środek okręgu jest środkiem odcinka AC.
Natomiast punkt D będzie leżał na prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez B. Mając to
informację masz już pare sposobów na wyznaczenie D.
20 lis 19:16
magnolia: nie rozumie skad wiesz ze tak mozna wyznaczyc C bo d mam wyznaczone z liczenia odleglosci ze
wzoru ale c nie wiem jak
20 lis 19:56
Aruseq: Na osi symetrii zawarta musi być średnica tego okręgu, czyli AC jest tą średnicą
20 lis 19:57
magnolia: a jesli wyznaczylam D (6,2)
a BC to 3√2 i CD powinno miec taka sama dlugosc to czemu
mi nie wychodzi jak chce policzyc z tego C? Podstawiajac ze wzorow na dlugosc majac obie
dlugosci i wynik?
20 lis 20:01
Aruseq: Pokaż te obliczenia
20 lis 20:22
20 lis 20:25
magnolia: i teraz
3√2 = √(6−x)2 + (2−x−2)2 (ten pierwiastek jest nad caloscia
i z tego wychodzi x =3 i jest zle
20 lis 20:26
Aruseq: Tyle, że 3√2 to odległość od prostej y=x+2, a nie punktami B i C
20 lis 20:34
magnolia: to co teraz
20 lis 20:39
Aruseq: Przeczytaj ponownie moją pierwszą wiadomość. To chyba najłatwiejszy sposób.
Jeśli nie to możesz teraz wyznaczyć równanie okręgu i punkt C będzie jednym z punktów
przecięcia tego okręgu z prostą y=x+2
20 lis 20:40
Mila:

A =(30,32) i B= (0,8)
1) Prosta AB:
2) Symetralna: AB
3) Oś symetrii czworokąta: y=x+2 zawiera prostą AC
Punkt D jest symetryczny do punktu B względem prostej AC
D=(6,2) to już wyznaczyłaś
− środek okręgu opisanego na czworokącie leży na przecięciu symetralnych jego boków
O−środek AC
| 49 | | xc+30 | | 55 | | yc+32 | |
| = |
| i |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| 98 | | 110 | |
| =xc+30 i |
| =yc+32 |
| 3 | | 3 | |
D=(6,2)
Napisz
magnolio , czy taka jest odpowiedź.
Mam nadzieję, że
Aruseq nie obrazi się za włączenie się do rozwiązywania.
21 lis 17:09
Aruseq: Skądże, warto pokazywać, że każde zadanie ma parę możliwych rozwiązań
21 lis 17:24
Aruseq: Chociaż to chyba ten sam sposób co mój
21 lis 17:24
Mila:
Tak, to chyba najłatwiejsze podejście.
Równanie okręgu jest kłopotliwe rachunkowo.
21 lis 17:33
magnolia: tak wynik dobry
21 lis 21:07