suma wyrazów ciągu
bajarz14: Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych, których zapis kończy się cyfrą 3 lub 7.
20 lis 15:03
Mila:
Zacznij wypisywać, zauważysz pewną regułę.
20 lis 15:29
bajarz14: zauważam, ale nie wiem jak ją zapisać i jak to zdefiniować w obliczeniach.
Widzę, że a1=103, an=997, ale nie wiem skad wziac samo n
20 lis 15:34
Aruseq: Rozbij to sobie na dwa ciągi. Pierwszy z wyrazami kończącymi się na 3, drugi z kończącymi się
na 7.
Powiedzmy że pierwszy z nich to ciąg (an). Zatem:
a1=103, an=993, r=10. To, ile wynosi n, obliczymy ze wzoru:
an = a1 + r(n−1)
Analogicznie dla drugiego przypadku, niech będzie to ciąg (bn):
b1=107, bn=997, r=10. n wyznaczymy w taki sam sposób
20 lis 15:38
bajarz14: Dziękuję!
20 lis 15:49
kerajs:
2*10*(10+11+12+...+99) +90*(3+7)
20 lis 17:20