trapez
karolinka: Trapez ABCD jest wpisany w okrąg o równaniu x2+y2−38x+22y−96=0. Wierzchołek A trapezu ma obie
współrzędne ujemne a odcinek AB jest dłuższą podstawą trapezu. Przekątna AC zawarta jest w
prostej y=x. Oblicz sinus kąta ABC.
20 lis 14:31
Aruseq: o: x
2+y
2−38x+22y−96=0
o: (x−19)
2+(y+11)
2=578
Szukamy punktów wspólnych okręgu o i prostej y=x, czyli rozwiązujemy układ równań
| ⎧ | (x−19)2+(y+11)2=578 | |
| ⎩ | y=x |
|
Dostajemy punkty (−4, −4) i (12, 12). Pierwszy z nich to punkt A, drugi − punkt C. Teraz
wystarczy skorzystać z twierdzenia sinusów dla trójkąta ABC
|AC|=
√162+162=16
√2
R=
√578=17
√2
| | |AC| | | 16√2 | | 8 | |
sin∡ABC= |
| = |
| = |
| |
| | 2R | | 34√2 | | 17 | |
20 lis 14:38
karolinka:

a co z D może ktoś zobrazować to jak to wyglada mniej wiecej? To takie cos mniej wiecej?
20 lis 17:32
Aruseq: Co masz na myśli konkretnie?
20 lis 17:35
karolinka: no jak mozna narysowac ten trapez bo w tym rozwiazaniu sie patrzy jakby na sam trojkat
20 lis 17:53
Aruseq: Owszem. Sam trójkąt wystarczy, nie potrzebujemy trapezu
20 lis 17:54