rownoleglobok
karolinka: czworokat abcd jest rownoleglobokiem takim ze bd = [−21, −7] DC = [15, 8] oblicz pole tego
rownolegloboky
20 lis 14:30
Aruseq: Najłatwiej chyba wybrać sobie jakiś punkt D. Niech D=(0, 0). Dzięki podanym wektorom wiemy, że:
C=(15, 8), B=(21, 7). Skorzystamy w takim razie ze wzoru P=a*h. Niech a=|CD|. Wtedy:
a=
√152+82=17
| | 8 | |
H natomiast to odległość punktu B od prostej CD. Prosta ta to prosta y= |
| x, czyli |
| | 15 | |
8x−15y=0.
| | |21*8−15*7| | | 63 | |
h= |
| = |
| |
| | √82+152 | | 17 | |
20 lis 14:57
monika:
P=|15*(−7) − 8*(−21)|= 63
20 lis 15:28
karolinka: a jak to wygląda na rysunku gdzie jest A?
20 lis 17:47
Aruseq: A jest totalnie niepotrzebne w tym zadaniu
20 lis 17:51