Ciag Fibonacciego
qwerty: Wiedząc, że a1 = a2 = 1 i an+2 = an+1 + an. Pokaż indukcyjnie, że ∑n k=1
a2k+1 = a2n+2 − 1
20 lis 11:21
MAJSER XD :
20 lis 11:27
kerajs:
Trudno wykazać coś, co nie jest prawdą.
Dobrze to przepisałaś/eś?
20 lis 16:45
Aruseq: Czyżby na pewno nie była to prawda?
1* n=1
∑1k=1 a2k+1 = a3 = 2 = 3−1 − a4−1 − prawda
2* Założenie: ∑nk=1 a2k+1 = a2n+2−1
3* Teza: ∑n+1k=1 a2k+1 = a2n+4−1
L = ∑n+1k=1 a2k+1 = ∑nk=1 a2k+1 + a2n+3 = (zał) = a2n+2−1 + a2n+3 =
a2n+4 − 1 = P
20 lis 16:57
kerajs:
Sorry źle popatrzyłem na indeksy.
P=F2n+2−1=
=(F2n+1)+F2n−1=
=(F2n+1+F2n−1)+F2n−2−1=
=(F2n+1+F2n−1+F2n−3)+F2n−4−1=
=....=
=(F2n+1+F2n−1+F2n−3+...+F3)+F2−1=
=(F2n+1+F2n−1+F2n−3+...+F3)+1−1=L
20 lis 17:15
Aruseq: Tyle że nie ma tu indukcji, trzeba to raczej rozpisać tak jak ja
20 lis 17:18